Szutor Viktória és a mínusz 30 Kg esete

2022.12.09

Mínusz 30 kg!

Egy sikertörténet, amelynek még nincs vége. Ünnepnap kora reggelére, fél 7-re beszéltük meg a találkozót, tudván, hogy addigra már egy órás edzésen is túl van riportalanyom, aki ezek szerint 5 körül kel, hogy teljesítse a számára előírt fitnesztermi munkát. Nem titkolom, egy elszánt tekintetű, kemény vonású, kissé megkeseredett nőre számítottam, akinek valami kegyetlen megjegyzés, undok csúfolódás vagy egy betegség adta meg a végső lökést arra, hogy le akarjon fogyni.

A Gilda Max Váci úti River Estate termébe lépve vidám hang szólít meg egy lábgép "fogságából": "Mindjárt végzek ezzel az adaggal, utána beszélgethetünk." Szutor Vikinek nemcsak a hangja, a mosolya is vidám, s ahogy elnézem őt, az égvilágon semmi keserűség nincsen benne. "Kilenc hónappal ezelőtt határoztam el, hogy életmódot váltok, természetesen elsősorban fogyni akartam, hiszen 167 kiló voltam."

Viki elmondta, hogy természetesen kivizsgáltatta magát, de - ahogy sejtette is - semmiféle betegség nem segített bele ebbe a komoly súlyba. "Folyamatosan, gyerekkorom óta rakódtam rám kilók. Enni mindig szerettem, s bár mozogtam, de rendszeresen vagy komolyabban soha nem sportoltam. Az ülő munka, a rendszeres mozgás nélküli életmód, a rendszertelen táplálkozás megtette a hatását. Álltam én a tükör előtt időnként, s mondtam is, hogy fú, ez már nagyon sok, de könnyebb volt visszaülni a kényelmes fotelba, mint megmozdulni, edzésre járni.

Az agyamban kellett megszületnie az elhatározásnak, ebben talán a korom segített, érettebb lettem, közelebb vagyok a negyvenhez, mint a harminchoz. Nem volt semmi külső lökés vagy valami trauma, ami elindított az edzőterem felé. Magamon kellett egyet fordítani,megtenni az első lépést és az óta is folyamatosan jövök, immár 9 hónapja heti 3 alkalommal itt vagyok az edzésen. Semmi tapasztalatom nem volt, így eleve azzal léptem be a Gilda Max Váci úti termébe, hogy edzőt keresek, aki szakszerű tanácsokkal szolgál, s végigvezet az úton.

Szerencsére találtam is edzőt Turós Gyuri személyében, aki az óta is instruál és ő választott nekem diétát is. Azt teszem és eszem, amit mond, s sikeresen haladok, maximálisan megbízom benne és remekül inspirál."

Viki 31 kilót fogyott, s a keze ügyében lévő törlőkendő most is mutatja, keményen megdolgozik az eredményért. Fokozatosan kezdték a munkát, s Viki azt szeretné, ha 100 kilóig meg sem állnának. Bár edzőjével a megállapodásuk szigorú keretet ad a heti feladatoknak, maguk az edzések könnyed, poénokkal teli légkörben telnek. Arra a kérdésre, hogy mártírnak érzi-e magát, nevetve válaszolta: "Egyáltalán nem. Igaz, néha úgy érzem, ha még egyszer fel kell emelni a karomat, akkor biztosan ki fog esni ott helyben, de tudom már, hogy minél többször csinálom, annál könnyebben megy.

Látom, hogy javul az erőnlétem, s ez jó érzés. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy vidáman dob ki az ágy hajnali ötkor, de amikor már itt vagyok a teremben, akkor szívesen dolgozom a különböző erősítő, mozgást segítő gépeken. Van egy célom, amit kitűztem magam elé, ezért dolgozom; ami cseppet sem könnyű, viszont minden pillanata megéri. Szóval, összességében nem élem meg szenvedésként ezt." Sokan gondolják azt, hogy ez az egész drága mulatság lehet, saját edző, különleges étrend, heti három alkalom a város legmenőbb fitneszhálózatával. "Anyagilag nem olyan megerőltető, mint ahogyan hangzik. Ezt a pénzt körülbelül magamra költöttem volna úgy, hogy közben nem teszek semmit a saját egészségemért."

Nemcsak a családja és az edzője büszke Viki eredményeire, a teremben és a közösségi portálokon idegenek is szurkolnak neki. "Kellett hozzá némi bátorság egy olyan kövér embernek, mint én, hogy belépjek az edzőterembe, még egy normál testalkatú, de nem sportos ember is gátlásokkal küzd a kigyúrt, gyönyörű izmos testű lányok és fiúk közt. Tartottam tőle, hogy majd lenéznek, de erősebb volt bennem a változni akarás vágya. S végül nemhogy lenéztek volna, de még segítenek is.

Boldog vagyok, hogy belevágtam, s kitartóan folytatom. Mindenkit csak bátorítani szeretnék, aki azon gondolkodik, hogy fogyni szeretne, izmosodni, formásodni vagy esetleg csak egészséges életmódot élni; ne fogja vissza az, hogy mit szólnak majd hozzá az edzőteremben, meg hogy neki úgy sem fog menni! Mindenkinek egy élete van, azért felelős és biztos vagyok benne, mindenki a legjobbat akarja magának, azért pedig tenni kell.

Csak elkezdeni nehéz, de egy jó szakember, a kellemes edzőtermi hangulat és nem utolsó sorban a munkával elért eredmény kárpótol mindenért. Ha valaki kitartóan, szorgalmasan dolgozik, azt elismerés és megbecsülés övezi. Sosem késő elkezdeni!