RÓLAM 


Turós György sportszakmai önéletrajza

"Minden tudás, ami a győzteseknek jár elérhető kell, hogy legyen a hétköznapi ember számára is!      Turós György

Túrós György sportszakmai önéletrajz
Túrós György sportszakmai önéletrajz

Sportszakmai önéletrajz

Életemben fontos szerepet töltött és tölt be a sport több szempontból egyaránt. Magam is végzem gyermekkoromtól fogva, edzőként ugyancsak teszem a dolgom évtizedek óta. Edzőket képzek, versenyzőket készítek fel. Sportdiplomataként, nemzeti, nemzetközi és profi bíróként és hivatalos szakszövetségi tisztviselőként úgyszintén ténykedem. Vállalkozásaim központjában is a sport áll. Továbbá a legutóbbi időkben színészi karrieremben szintúgy fontos szerepet kapott sportmúltam és jelenem.

1974.05.21-én születtem. Édesanyám és édesapám közös elhatározásából 6 éves koromban, 1980-ban kezdtük a nekem tetsző sportág kiválasztását. Ők ahhoz ragaszkodtak, hogy valamit sportoljak, én választhattam. A sporttal való viszonyom ekkor elindult és máig tart az alábbi spektrumon.

Sport, mint szükségszerűség, kötelesség, kedvtelés és szenvedély

1980-1988-ig, 6-14 éves koromig több sportágat próbáltam ki. Torna, asztalitenisz, cselgáncs, birkózás, ökölvívás.

1988-ban, 14 éves koromban kezdtem el testépítő, erőemelő edzéseket folytatni. Ezeket a progresszív túlterheléses edzéseket a mai napig végzem, idestova 34 éve. Az elmúlt évtizedekben módom nyílt a számosnál is több edzésmódszer kipróbálására mind a saját, mind a tanítványaim haladása és fejlődése érdekében. Edzettjeim között többségben voltak és vannak a kedvtelésből sportolók. Családanyák, családapák, akik családjuk és munkájuk mellett fordítanak időt magukra. De versenyzőket ugyancsak készítek, illetve edzőket szintén képzek, tovább képzek. Voltam az erőnléti edzője az aerobik válogatottnak, készítettem erőnléti tréninggel terror elhárítókat, kommandósokat. Segítettem és segítek színészeknek, zenészeknek, humoristáknak, politikusoknak, üzletembereknek formába kerülni és maradni. Egyedülálló módon három sportágban is vannak világbajnok tanítványaim. Testépítésben, fitneszben és fekvenyomásban.

1989-1994-ig sportvonatkozásban erőemelő és testépítő versenyeken és bemutatókon vettem részt a Békásmegyeri Lakótelepi SE, majd az előbbiből Gruber's Gym-mé alakult sport klub színeiben.

1995-1998-ig a békásmegyeri California Fitness edzőteremben edzettem. A versenyzéssel felhagytam, mert ekkora már úgy megszaporodott a tőlem segítséget kérő versenyzők és hobbysportolók száma, hogy saját versenyzői pályafutásom szüneteltetése mellet döntöttem.

1988-2017-ig a Béres Alexandra Fitneszben folytattam edzéseim, amely terem 2002-től Gilda Max River néven üzemelt. A testépítés mindvégig középpontban maradt, kiegészülve aikidóval és szabad stílusú harcművészetekkel.

2017 óta az SXL Fogarasin sportolok már csak a testépítésre fókuszálva. Természetesen aerob mozgással kiegészítve. A covid pandémia alatt is megtaláltuk a módját annak, hogy se a saját, se a tanítványok, edzettek tréningjei ne maradjanak el.

Idevágó céljaim:

Töretlen kedvvel, szenvedélyesen szeretek edzeni. Addig kívánom folytatni, amíg csak lehetséges.

Sport, mint munka, hivatás

1995-ben az edzésmunkám és hozzáállásom látván Béres Alexandra felkért, hogy segítsek az edzésében és a versenydiétája megalkotásában. 1996-ban óriási sikert értünk el együtt, Alexandra világbajnok lett az Egyesült Államokban, a fitnesz hazájában, fitnesz sportágban. Az ő világbajnoki majd Európa-bajnoki formáján és címén felbuzdulva több hobbysportoló és versenyző szintúgy a segítségemet kérte. Ekkor 22 éves voltam. Innentől kelteződik személyi edzői pályám, ami a mai napig tart mintegy 27 éve. Azóta, 2022-ig még négy versenyzőmet tudtam világbajnoki címhez segíteni. Testépítés, fitnesz és fekvenyomás sportágakban. Az Európa-bajnoki, magyar bajnoki, egyéb kupa győzelmeket nem sorolom fel. Annyit érdemes megjegyezni, hogy több versenyzői osztályban senki nem tudott még soha jobb eredményt hozni, mint mi.

1998-ban Béres Alexandrával és férjével megnyitottuk a 'Béres Alexandra Fitness' fitnesz központot. Ezt a termet 2017. 11. 15-ig nem hagytam el. 19 évig dolgoztam ott. Ez után az SXL Fogarasi Gym and Fitneszben folytattam és folytatom edzői tevékenységemet, immáron 5 éve.

1998-2002-ig a Béres Alexandra Fitness-t vezettem szakmailag, majd ügymenetileg is, miközben személyi edzőként is dolgoztam ott és elvégeztem a Testnevelési Egyetem szakedzői képzését.

2000-2016-ig OKJ-s keretek közt személyi edzőknek tanítottam gyakorlat-elméletet és gyakorlatot.

2002-ben a Béres Alexandra Fitness Gilda Max River néven a Gilda Max hálózat részévé vált.

2002-2017-ig személyi edzőként, felkészítő edzőként tevékenykedtem fentebb említett hálózatban. Szakmai tanácsadóként, koordinátorként 6 fitnesz központért voltam felelős. Közben történelmet hallgattam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

2010-2017 a korábban említett feladatkörök mellett vezetőedző is lettem a hálózatban. Mintegy 60 személyi edzőt irányítottam.

2013-ban stratégiai célokkal megalapítottam a Gilda Max SE-t, azóta elnöklöm. 2017 óta Getfit Se néven folytatjuk a versenyeztetést és az utánpótlásképzést.

2015-2017-ig tulajdonosi tanácsadóként is működtem a Gilda Max hálózatban.

Az utolsó években a sportegyesületben az ügyvitel mellett kb. 100 versenyzőt, és a szakágvezetőket irányítottam. Emellett saját versenyzőket is készítettem, akik magyar és nemzetközi versenyeket is nyertek, vagy érmesek lettek. Vezetőedzőként mintegy 60 személyi edzőt koordináltam a fitnesz-konditerem hálózatban, emellett kiterjedt saját vendégkört edzettem. A tulajdonossal egyeztetve viseltem gondját az egész rendszernek - 6 fitnesz központnak - a teljes vezérkart, az alsóbb vezetést és minden osztályt beleértve, így a beszerzési, marketing, pr, értékesítési, kommunikációs, taktikai és stratégiai feladatokat is. Az MTFSZ-ben pedig nemzeti és nemzetközi bíróként, kommunikációs vezetőként, fitnesz szakágvezetőként és az elnökség tagjaként végeztem feladataim.

2017-jelenig az SXL Fogarasin tevékenykedem személyi- és felkészítő edzőként.


Idevágó céljaim:

Eddigi életutam során megtapasztaltam a munkáltatói és a munkavállalói, a tulajdonosi, az alkalmazotti, egyéni- és társas vállalkozói szemléletet, létet és feladatokat, kötelességeket is. Célom továbbra is a fitnesz iparágban dolgozni.

Sport, mint küldetés

Számos sportágban versenyeztem magam és versenyeztettem másokat saját sportágainkban felkészítő edzőként és étkezési tanácsadóként, vagy segítettem egyéb sportágakban a versenyzők felkészítését, mint erőnléti edző. Kísértem válogatott csapatokat nemzetközi versenyekre, szurkoltam, izgultam a sportolóinkért. Hamar rájöttem, hogy a versenyzőink fizikai és lelki felkészítése mellett rendkívüli fontossággal bír a sportdiplomáciai képviseletük és támogatásuk is. Ezért a sportbírói és a sportági szakszövetségi elköteleződés mellett döntöttem. Számomra a mai napig kivételes jelentőséggel bír az utánpótlás nevelés. A gyermekek, a következő nemzedékek egészséges életmódra, tudatosságra, a siker elérésére és kamatoztatására való képességének fejlesztése. A szabadidő sport elkötelezett támogatása mellett igyekszem a versenysportolóink egészségét óvva, védve szervezni a versenyeztetésük.

2010-től máig is a hivatalos, államilag elismert sportági szakszövetség, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség (MTFSZ, azaz IFBB Hungary) nemzeti testépítés-fitnesz bírója vagyok.

2011-től máig az IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness) nemzetközi testépítés-fitnesz bírója vagyok.

2012-től az MTFSZ (Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség) fitnesz szakágvezetője vagyok. 2017-ben választottak újra további 5 évre, továbbá beválasztottak az elnökségbe is. 2022-ben újra fitnesz szakágvezetővé és elnökségi taggá választottak további 5 évre.

2013-tól 2019-ig az MTFSZ kommunikációs vezetője voltam.

2013-től a Gilda Max Sportegyesület elnöke vagyok, majd

2017-től a Getfit SE elnöke vagyok

2018-től máig IFBB nemzetközi "A" minősítésű és Elite Pro profi testépítés-fitnesz bíró vagyok.

Sportvezetői tevékenységem elismeréséért kapott díjaim:

Az év testépítés-fitnesz bírója 2012, 2013, 2014, 2016)

Az év fitnesz terme (2013)

A Testépítő és Fitness Sportért díj (2014, 2015; 2017)

A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetségben végzett kiváló munkáért (2014, 2015, 2016, 2017; 2018; 2019; 2020; 2021)

Az év testépítő-fitnesz edzője (2015)

Az év sportegyesülete (2015)

Magyar Termék Nagydíj a Gilda Max hálózattal, átvéve az Országházban (2016)

A testépítő és fitnesz sportért (2017)

Az év legjobb új edzésprogramja (2020)

Az év testépítő edzője (2020; 2021)

A testépítő és fitnesz sport népszerűsítéséért (2022)

Nemzetközi

2012. Ezüst fokozatú IFBB nemzetközi kitüntetéssel jutalmaztak a fitnesz sport és az egészséges életmód nemzetközi szintű promotálásáért. A díj átadója az IFBB (a Sporaccord tagja és a WADA kódex aláírója) elnöke, dr. Rafael Santonja úr.
2015. Ezüst fokozatú IFBB nemzetközi kitüntetéssel jutalmaztak a fitnesz sport és az egészséges életmód nemzetközi szintű promotálásáért és a magyarországi Fitnesz világbajnokság szervezésében való részvételért. A díj átadója az IFBB (a Sporaccord tagja és a WADA kódex aláírója) elnöke, dr. Rafael Santonja úr.

Idevágó céljaim:

Tovább öregbíteni a magyar testépítő és fitnesz sport jó hírnevét.

Sport, új utakon

2020-ban casting lehetőséget ajánlottak egy magyar nagyjátékfilm férfi főszerepére. Egy volt testépítőnek tűnő karaktert kellett alakítani. A sportból vett alázattal és elszánással vettem részt a castingon, majd a callback-en is. A szerepet elnyertem és így életem egyik legnagyobb kihívásába kezdhettem. Az edzéseken és a versenyeken megtanult hozzáállással dolgoztam. Igyekeztem a legnagyobb mértékben együttműködni és a tőlem telhető legnagyobb teljesítményt leadni. Filmünk remekül sikerült. A "Szelíd" magyar filmként elsőként került be a Sundance filmfesztivál verseny szekciójába. Cleveland-ben és Wiesbaden-ben díjat nyertünk. 2022-ben még 12 fesztiválon fog részt venni az alkotás. Noha semmilyen filmes képzettséggel vagy múlttal nem rendelkeztem, színészi játékomat itthon és külföldön is méltatták a kritikusok. Ezzel őszinte meglepetést és örömet okozva nekem. Azóta 4 sorozatban, egy kulturális műsorban és egy országimázs filmben kaptam szerepet.

Idevágó céljaim:

Életem első világbajnokát 22 éves koromban készítettem fel. Ő annyira tehetséges és elszánt volt, hogy arra gondoltam, hogy további versenyzőket kell világbajnoki címig segítenem ahhoz, hogy magam is elhiggyem a rátermettségem az edzői pályára. A filmszerepekkel ugyanígy vagyok. Szeretnék más szerepben is helytállni, ezzel igazolva színészi kvalitásomat.